openIT BLOGa


5. januar 2018

Slovenija je edina država, ki je uzakonila promocija zdravja na delovnem mestu

Slovenija je trenutno edina evropska država, ki je uzakonila izvajanje promocije zdravja na delovnem mestu, obvezna pa je prav za vse - tudi za mikro in mala podjetja. Ker na delovnem mestu preživimo več kot tretjino dneva, v letu pa delamo povprečno 252 dni, je izrednega pomena, da vsak posameznik skrbi za svoje zdravje, podjetje pa ga pri tem  podpira.

Kakšni so merljivi učinki promocije zdravja na delovnem mestu?

  • Stopnja absentizma znižana od 12% do 36%.
  • Stroški povezani z odsotnostjo iz delovnega mesta znižani za 34%.
  • Vsak evro, namenjen promociji zdravja na delovnem mestu je prinesel donos med 2,5 do 4,8 evrov zaradi manjših stroškov izostajanja od dela.

(Vir; Initiative Gesundheit und Arbeit (IGA), Nemčija)

S promocijo zdravja na delovnem mestu dolgoročno zmanjšamo število nesreč na delovnem mestu, zmanjšamo odsotnost sodelavcev zaradi zdravstvenih težav, se znebimo stresa, ter dvignemo zadovoljstvo zaposlenih in posledično temu zvišamo učinkovitost in produktivnost.

Delovna inšpekcija se ne odziva zgolj na prijave, temveč po naključnem vzorcu obiskuje vsa podjetja

Po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu je sankcija za neizvrševanje zakona od 2.000 do 40.000 eur. Delovna inšpekcija se ne odziva zgolj na prijave, temveč po naključnem vzorcu obiskuje vsa podjetja, delodajalec pa je v tem odnosu v podrejenem položaju, saj je breme dokazovanja na njem. 

Kako do učinkovite promocije zdravja v vašem podjetju?

Andreja J. Koderman že več let uspešno deluje na kadrovskem področju doma in v tujini. Je direktorica Kadrovske asistence, ter strokovnjakinja za vzpostavljanje in razvoj HRM-ja, prav tako pa je tudi prva Slovenka, ki je prejela eno najprestižnejših nagrad na področju vodenja in razvijanja talentov (Talent Acquisition Leadership Award), ki jo posameznik lahko prejme za svoje delo. 

Na seminarju Promocija zdravja na delovnem mestu vam bo predstavila praktičen primer izdelave učinkovitega programa promocije zdravja na delovnem mestu, ter primere dobre prakse, ki vključuje aktivnosti s področja usmerjenega razvoja kadrov, različne oblike druženja za večje medsebojno povezovanje in sodelovanje, ter sodobne poslovne sestanke na prostem.

Seminar bo potekal v torek, 16. januarja 2018, od 9.00 do 12.00, na Gospodarski zbornici Slovenije v Ljubljani.

Več o programu in obrazec za prijavo najdete s klikom na povezavo seminarja Promocija zdravja na delovnem mestu